Indonesië is een populaire vakantiebestemming voor menig Nederlander, maar een rondreis Indonesië? Dat zit er momenteel niet in. Een ingrijpend deel van onze historie speelt zich af in Indonesië, waar we niet al te trots op kunnen zijn, maar waardoor we wel een relatie hebben opgebouwd met Indonesië. Veel Nederlanders hebben bijvoorbeeld een Indonesische achtergrond. Het is dus een land waar we naar om moeten kijken. Momenteel is de coronasituatie in Nederland erg ernstig, maar als het hier al zo’n impact heeft, wat voor impact heeft het daar? In deze blog zoeken we het uit.

Algemene impact

Indonesië kent 267,7 miljoen mensen die allen op maar liefst 16.056 eilanden wonen. Het is ‘s werelds grootste eilandstaat. Toch liggen de dagelijkse aantal gevallen lager dan hier. Komt dat omdat er minder wordt getest of heet het een andere reden? We weten het niet zeker. Wel weten we dat veel mensen niet de luxe hebben om ziek te worden. Ze kunnen de zorg niet betalen en zullen hun baan verliezen. Hier in Nederland is de persoonlijke impact gewoonweg een stuk kleiner. Om de Corona tegen te gaan zijn veel scholen gesloten en zijn grote delen in isolatie gezet. De capaciteit van het openbaar vervoer is ook teruggeschaald. 

Impact op de economie

De economie van Indonesië heeft sinds de financiële crisis van 1998 geen sterkere daling gekend dan nu. Het BBP krimpt naar het laagste niveau sinds eind vorige eeuw. Dit komt door het besluit van de regering om in lockdown te gaan en publieke bedrijven een halt toe te roepen. In geen enkel land kunnen mensen die niet kunnen werken de economie in stand houden. Daarnaast is toerisme een van de belangrijkste industrieën van Indonesië. Al die rijke westerners die hun geld kwamen opmaken op de mooie stranden zijn thuisgebleven. Ze hebben immers geen keuze. Ook de detailhandel en logistiek hebben vrijwel helemaal stil gelegen. Het enige lichtpuntje is de voedingssector. We hopen maar dat we binnenkort weer snel naar Indonesië af kunnen reizen om hun te helpen.