Uniek rekreatie

De opleving van de analoge fotografie

Geplaatst op

Fotografie is al behoorlijk bejaard, maar nog steeds niet irrelevant. Sterker nog, tegenwoordig zien we steeds meer jonge mensen met een voorliefde voor analoge fotografie. De redenen waarom dit is en wat je er aan hebt nemen we in deze blog met je door. 

Nostalgie in analoge fotografie

Veel van de analoge wereld is langzaam aan het verdwijnen en maakt plaats voor het digitale, denk bijvoorbeeld aan de doodnormale winkel, krant of de telefoon. Vroeger hadden we losse apparaten om te bellen, nieuwsberichten te luisteren en televisie te kijken. Door de jaren heen zijn deze steeds meer met elkaar versmolten. Een goed voorbeeld is de smartphone, die eigenlijk een synthese is van de genoemde media. Een hele verandering ook op maatschappelijk gebied, dus hoe we de dingen deden en nu doen verschilt nogal. 

Met fotografie is het niet anders. De digitale techniek zorgt hier ook voor veel mogelijkheden, volgens sommigen zelfs een beetje te veel. De charme van de analoge fotografie is dat ze minder opties biedt tijdens het maken van de foto´s, je kunt maar een paar keer klikken en dan is het rolletje vol. Ook heeft het maken van analoge foto´s een sterke nostalgische ondertoon. Je bent toch met iets bezig wat vroeger (die zekere, onveranderlijke wereld) heel normaal was. Alsof je het verleden weer terughaalt in het heden. Een beetje wat een foto eigenlijk ook doet. Er zit dus een zeer psychologische kant aan fotografie. 

Waar haal ik mijn analoge camera? 

Je kunt op verschillende plekken een analoge camera kopen. Bijvoorbeeld op een rommelmarkt of bij een kringloopwinkel. Wel is het slim om even te checken of alles nog werkt, zoals de bewegende onderdelen. Kijk ook naar de lens. Is deze niet beschimmeld of zitten er krassen op? Als dit allemaal niet het geval is kun je lekker dat ding aanschaffen. Over film hoef je je geen zorgen te maken, deze wordt weer geproduceerd omdat er weer een grote interesse is ontstaan in fotografie. 35 mm film is goed te krijgen en daarmee is de rol van celluloid nog niet uitgespeeld. Wil je je analoge foto´s digitaal opslaan? Dat kan met behulp van een negatieven scanner die je gemakkelijk aansluit op je computer. Van deze analoge foto´s kun je een fotoboek maken. Veel plezier en geniet van je creatieve, analoge ontdekkingsreis.

Over ons

Op onze site lees je meer over de tofste dingen om te doen met je vrije tijd. Check onze blogs voor inspiratie.

Contactgegevens

Via info @ uniekrekreatie.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden