Uniek rekreatie

Een mondkapje in het openbaar vervoer: wat zijn de regels?

Geplaatst op

Je weet waarschijnlijk al dat je in het Nederlandse openbaar vervoer verplicht bent om een mondkapje te dragen. Maar er zijn zoveel verschillende soorten mondkapjes die op een verscheidenheid aan plekken worden aangeboden, dat het lastig kan zijn om te bepalen welke je aan wilt schaffen. Worden het wegwerp, wasbare of zelfgemaakte mondkapjes? Hoeveel lagen stof zijn er nodig en zijn de kapjes die je online koopt ook toegestaan? Lees hier verder en je weet exact welke kapjes je in Nederland in het openbaar vervoer mag dragen en waarom hier zo streng op gelet wordt.

Een medisch mondkapje is niet verplicht

Allereerst is het goed om duidelijk te maken dat de mondkapjes die in het openbaar vervoer gedragen mogen worden geen medische kapjes hoeven te zijn. Het is niet de bedoeling dat er een tekort ontstaat in de voorraad kapjes die beschikbaar zijn voor het medische personeel. De mondkapjes die jij draagt hoeven dan ook geen keurmerk te hebben en dat maakt het al een stuk makkelijker. De niet-medische kapjes zijn niet bedoeld om jou te beschermen tegen het virus, maar ze zorgen ervoor dat jij het virus niet kan overdragen. Dit werkt dus alleen als iedereen een niet-medisch kapje op doet, zoals in het openbaar vervoer verplicht is gesteld. Zo is de situatie dus aanzienlijk veiliger, maar zijn strenge regels noodzakelijk.

Wegwerp- of stoffen mondkapjes?

Zowel een wegwerp- als een stoffen kapje mag in het openbaar vervoer gedragen worden. Je koopt een pakje wegwerp mondkapjes online, op het station of bij een drogist in de winkelstraat. Deze mag je één keer dragen en daarna gooi je ze weg. Je kunt dan ook besluiten stoffen kapjes aan te schaffen. Deze kun je ook zelf maken, zolang je je aan de richtlijnen houdt. Stoffen kapjes mogen ook maar één keer gedragen worden, maar daarna doe je ze in de was en gebruik je ze opnieuw. Ook hier zijn richtlijnen aan verbonden en het is belangrijk dat je je daaraan houdt.

Stoffen mondkapjes met twee lagen

Besluit je om een stoffen mondkapje te kopen of om zelf een stoffen mondkapje te dragen, dan zorg je ervoor dat deze minstens twee lagen stof heeft. Op die manier bescherm je anderen beter dan wanneer deze maar één laagje heeft. Verder is er veel toegestaan en er is dan niet voor niets een mondkapjes-mode ontstaan. Je kunt mondkapjes kopen of maken met patronen, afbeeldingen en zelfs met een gedeelte van je eigen gezicht erop. Je kunt je mondkapje dus deel laten uitmaken van je outfit en hem dragen als een accessoire.

Enkele andere regels

Er zijn dus eigenlijk weinig echt strenge regels en zolang je een niet-medisch mondkapje draagt in het openbaar vervoer met twee stoflagen mag je naar binnen. Er zijn enkele andere regels, bijvoorbeeld over het wassen van je stoffen mondkapje en  de manier waarop je deze goed draagt. Houd je hieraan en je zal de ziekte aanzienlijk minder gemakkelijk verspreiden.

Gerelateerde berichten

Over ons

Op onze site lees je meer over de tofste dingen om te doen met je vrije tijd. Check onze blogs voor inspiratie.

Contactgegevens

Via info @ uniekrekreatie.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden