Wanneer je normaliter duurzaam leeft of dit hoog in je vaandel hebt staan, dan is de kans groot dat je dit ook door wil voeren op vakantie. De meeste mensen houden niet enorm veel rekening met duurzaamheid wanneer ze op vakantie gaan. Verre reizen, allemaal verschillende plekken bezoeken, het kan haast niet gek genoeg. Echter zijn er genoeg manieren om op vakantie ook rekening te houden met duurzaamheid om te zorgen dat je je nog wel op je gemak voelt en het naar je zin hebt, terwijl je je steentje bijdraagt aan het milieu.

Begin met een duurzame reis

Stap één voor op vakantie gaan is het zorgen voor een duurzame reis. Denk dan bijvoorbeeld aan een vakantie waar een vliegtuig overbodig is. Het beste is natuurlijk om te gaan voor een fiets- of wandelvakantie maar je kan natuurlijk ook binnen Nederland zelf op zoek naar een mooie locatie. Er zijn namelijk ook hier genoeg dingen te doen wanneer je in de buurt van huis blijft. Met de trein gaan is natuurlijk ook altijd nog een optie, maar vermijd het vliegen. En anders een korte vlucht zonder tussenstop.

Een duurzaam verblijf

Waar een reis al duurzaam kan beginnen, kan een verblijf dat natuurlijk ook. Ga bijvoorbeeld voor kamperen, hier heb je namelijk verder je eigen spullen mee en verbruik je ook bijna geen energie en stroom omdat je niet veel lampen aan hebt staan bijvoorbeeld. Je zou  natuurlijk ook naar bijvoorbeeld een duurzaam hotel kunnen gaan, zodat je ook kan gaan genieten zonder dat jouw ecologische voetafdruk heel groot is. Ook daarvan heb je tegenwoordig steeds meer varianten.

Ga voor de juiste activiteiten

Waar je vaak een auto kan huren en allemaal spannende dingen kan gaan doen, kan je ook voor duurzamere opties kiezen natuurlijk. Dan ga je voor een duurzame vakantie. Denk hierbij aan fietsen of iets dergelijks, maar ook aan klimmen of grote wandelingen maken. Zit je aan het water? Denk dan aan suppen of bijvoorbeeld aan zwemmen, dat kost natuurlijk verder ook niks en is erg leuk om te doen!