Je zult er mogelijk niet snel aan denken wanneer je je koffers aan het pakken bent of een hotel aan het uitzoeken bent voor je komende vakantie: wat doe je in het geval van een verkeersongeval? Het is misschien niet een heel leuke gedachte, maar desalniettemin wel een belangrijke. Voorkomen is beter dan genezen en een ongelukje zit in een klein hoekje. Dus wat kun je doen wanneer je op vakantie betrokken bent bij een verkeersongeval?

Bij een verkeersongeval in het binnenland

Als je binnen de Nederlandse landsgrenzen betrokken bent geraakt bij een verkeersongeval, dan zijn de stappen die je moet nemen over het algemeen wel redelijk bekend: je spreekt met de andere bestuurder langs de kant van de weg en vult samen het schadeformulier in. Hierin staat ook een stuk over letselschade bij een verkeersongeval.

Bij een verkeersongeval in het buitenland (binnen de EU)

Raak je betrokken bij een verkeersongeval in het buitenland, maar behoort het land tot de Europese Unie? Dan gelden nagenoeg dezelfde regels en afspraken als bij een verkeersongeval in Nederland. Je vult samen met de andere partij het schadeformulier in. Landen waarbij deze regelgeving nagenoeg identiek is aan de Nederlandse zijn:

Portugal, Spanje, Frankrijk, Italië, België, Luxemburg, Het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Oostenrijk, Denemarken, Finland, Bulgarije, Cyprus, Estland, Letland, Litouwen, Griekenland, Hongarije, Ierland, Kroatië, Malta, Polen, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Tsjechië en Zweden.

Bij een verkeersongeval in het buitenland (buiten de EU)

Ben je buiten de Europese Unie op vakantie en raak je betrokken bij een verkeersongeval, dan kan het zijn dat er andere regels gelden dan je gewend bent voor wat betreft het omgaan met letselschade of blikschade. In de Verenigde Staten van Amerika gelden weer geheel andere regels dan in Namibië of in Kazachstan. Omdat er buiten de Europe Unie minder sprake is van een universele gedragscode en protocol, is het van groot belang dat je voordat je op vakantie gaat, je je goed inleest in wat je dient te doen wanneer je betrokken bent bij een verkeersongeval buiten de Europese Unie.