Uniek rekreatie

Wat zijn populaire spelsoorten?

Geplaatst op

Er zijn 1001 spellen die zeer populair zijn, deze zijn natuurlijk wel in te delen in verschillende categorieën. Wist je dat het oudste bordspel, Mancala, al duizenden jaren oud is en nog steeds gespeeld wordt? Het is ontstaan in Mesopotamië en er wordt nog steeds gespeeld in Afrika. In het oude Egypte werd een spel gespeeld met de naam Senet. Dit spel was geliefd onder het gewone volk, maar ook bij de elite. Er werd hij gelooft dat het spel magische krachten had en dat je de toekomst ermee kon voorspellen. Als een spel verkeerd afliep dan wordt het als een slecht voorteken beschouwd en we hebben zelfs beslissingen bijvoorbeeld ten strijde trekken genomen op basis van de spel uitslag. De spellen die we vandaag behandelen hebben deze magische achtergrond natuurlijk niet meer, maar wordt er nog wel steeds gespeeld voor plezier wordt er mensen er aan hebben.

Bordspellen

De oudste spellen zijn bordspellen deze worden tegenwoordig ook nog gespeeld er zijn er een heleboel van waaruit je kunt kiezen. Hele oude spellen zijn Monopoly, Mens erger je niet, Spookslot, Hotel en Kolonisten van Catan. Ook 30 Seconds is een bekend en zeer populair bordspel. De grap is dat je met dit laatste spel vijf termen moet beschrijven die op een kaartje staan. Dit moet je binnen 30 seconden doen. De partner waarmee je het speelt moet raden wat je bedoelt. Je speelt het spel in teams die tegen elkaar strijden, waarbij persoon A uit een team beschrijft een persoon B van ditzelfde team het omschreven moet raden. Hoe meer termen je raad, hoe meer plekken je pion op het bord vooruit mag.

Videogames

Wanneer we aan actiespellen denken, dan denken we voornamelijk aan videogames. Deze ontstonden eigenlijk al vrij vroeg in de jaren 70, maar in de jaren ‘80, ‘90 en ‘00 is het bijzonder snel ontwikkeld. In de jaren 80 stortte de markt van de videospelletjes voor de console in. Dit had onder andere te maken met een geflopt spel van de spelfabrikant Atari en de populariteit van personal computers. Met de komst van Nintendo en vooral hun spelletje Super Mario Bros kwam er weer een nieuw leven en een nieuwe toekomst voor de game consoles. Vanaf het begin van de vorige eeuw is de ontwikkeling heel snel gegaan en zijn er meerdere spelontwerpers bijgekomen die voor de populaire game consoles PlayStation en Xbox games ontwikkelen

Vechtspellen

In de jaren ‘90 werden vechtspellen erg populair. Voorbeelden van deze spellen zijn Street Fighter II en Mortal Kombat. Vooral het laatste spel kreeg veel kritiek omdat er veel bloed in te zien was en allerlei gewelddadige vechthandelingen werden gedaan. Tegenwoordig horen we die kritiek over spellen eigenlijk niet meer. Hoewel geschiedvervalsing in bepaalde oorlogsspellen wel aan de kaak gesteld wordt. Zo kan het dus voorkomen, dat een spel over de Tweede Wereldoorlog een politieke lading krijgt of in een politiek debat over geschiedenis wordt betrokken.

Shooters

Het laatste soort spel wat erg populair is op de verschillende consoles is de Shooter. Twee bijzonder populaire spellen zijn: de Battlefield en Call of Duty. Bij beide spellen is er de mogelijkheid om een verhaallijn te spelen, als een personage of in een multiplayer-omgeving vechtende met andere spelers. Je kunt wel tot 64 spelers in een wereld hebben rondlopen die met wapens achter elkaar aan zitten. Meestal werk je in verschillende teams die elkaar bestrijden. 

De populariteit van spellen

Het is grappig om te zien dat een bord- en een videospel of game eigenlijk helemaal niet zoveel van elkaar verschillen. Zeker als het gaat om het bordspel in vergelijking tot een multiplayer-omgeving in een game. Bij beide spellen ben je met een objective bezig en werk je samen of strijd je tegen elkaar om uiteindelijk als winnaar uit de bus te komen. Natuurlijk is een bordspel analoog en een game digitaal, maar beide spellen hebben regels die niet gebroken mogen worden. Spellen zijn populair omdat ze je even uit de realiteit halen en daarnaast zorgen voor sociale interactie, gezonde competitie en de nodige hilariteit. Het is een van de oudste vormen van vermaak en zal zeker met de toenemende ontwikkeling van de technologie keer op keer tot ons komen in verrassend creatieve vormen.

Gerelateerde berichten

Over ons

Op onze site lees je meer over de tofste dingen om te doen met je vrije tijd. Check onze blogs voor inspiratie.

Contactgegevens

Via info @ uniekrekreatie.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden